ពាក្យចាស់ខ្មែរបុរាណពោលថា "អបិល រឺទឹកត្រីជាមេសម្លរ... ចំនែកឯស្កជាមេបង្អែម" ដូច្នេះមានន័យថា ម្ហូបខ្មែរ ឆ្ងាញ់រឺមិនឆ្ងាញ់គឺអាស្រ័យលើមេហ្នឹងហើយ ដូច្នេះ "ទឹកត្រីម្ទេស" គឺជាគ្រឿងផ្សំយ៉ាងមានប្រសិទ្ធឹភាព ដែលមិនអាចមើលរំលង។
គ្រឿងផ្សំ "ទឹកត្រីម្ទេស"៖
- ទឹកត្រី (តិចច្រើនតាមតម្រូវការ)។ ត្រូវជ្រើសរើសទឹកត្រីដែលមានគុណភាព និងមានរស់ជាតិឆ្ងាញ់។
- ម្ទេសទុំ និងខ្ចី តិចច្រើនតាមតម្រូវការ
- ខ្ទឹមស ខ្ទឹមក្រហម រឺខ្ទឹមបំពង
- ស្លឹកខ្ទឹម
- ក្រូចឆ្មា រឺអំពិលទុំ (សូមកុំប្រើស្វាយខ្ចី)
- ស្កស
- ប៊ីចេង(ដាក់មិនដាក់តាមចិត្ត) រឺទឹកសូដា រឺទឹកប៊ីចេង
របៀបធ្វើ "ទឹកត្រីម្ទេស"៖
- ម្ទេសទុំ និងខ្ចី ស្លឹកខ្ទឹម ត្រូវហាន់អោយម៉ត់ ទុកមួយឡែក
- ខ្ទឹមស ខ្ទឹមក្រហម ត្រូវចិតបន្ទះស្តើងៗ ទុកមួយឡែក
- ក្រូចឆ្មា ត្រូវច្របាច់យកទឹក និងយក១ភាគ៤នៃក្រូច (សំបក) មកហាន់ស្តើងៗ ទុកមួយឡែក។ បើប្រើអំពិលទុំ ត្រូវច្របាច់នឹងទឹកក្តៅយកតែជាតិជូរមកបានហើយ តែបើចំណូលចិត្តអាចដាក់ទាំងគ្រាប់ក៏បាន។
- យកគ្រឿងផ្សំទាំងអស់ខាងលើមកដាក់ក្នុងចានមួយ ហើយច្របល់អោយសព្វចូលគ្នា រួចចាក់ទឹកត្រីចូល។ ត្រូវប្រយ័ត្នពេលចាក់ទឹកត្រីចូល អ្នកត្រូវចាក់វាកុំអោយច្រើនពេក កុំអោយតិចពេក បើអោយខាប់បន្តិចកាន់តែប្រសើរ។
0 comments:
Post a Comment