វិធីធ្វើ «ស្ងោរជ្រក់ក្រៅឆ្នាំង» ងាយៗ តែឆ្ងាញ់!
ម្ហូប "ជ្រក់ក្រៅឆ្នាំង" គឺជាមុខម្ហូបពិសេសមួយរបស់ខ្មែរ។ គេតែងធ្វើវាសម្រាប់គ្រួសារ សម្រាប់ការជួបជុំ និងសម្រាប់ថ្ងៃពិសេសៗផ្សេងទៀត ប៉ុន្តែមុខម្ហូបនេះ គេកម្រឃើញមានធ្វើក្នុងពិធីធំៗណាស់។
ថ្ងៃនេះ សូមណែនាំលោកអ្នកនូវវិធីធ្វើម្ហូប "ស្ងោរជ្រក់ក្រៅឆ្នាំង" ពិតប្រាកដមួយ។ ហេតុអ្វីទើបយើងហៅការធ្វើនេះ "ពិតប្រាកដ" ពីព្រោះកន្លងមកមានអ្នកខ្លះយល់ច្រឡំថា ការយកសាច់គោស្រស់ ស្រុះទឹកក្តៅ ដាក់គ្រឿងផ្សំ តាមការនឹកឃើញ ក៏ហៅថាស្ងោរជ្រក់ក្រៅឆ្នាំងដែរ.. (ពាក្យលេងសើចថា៖ អោយតែធ្វើក្នុងចាន គឺក្រៅឆ្នាំងហើយ)។ ជាការពិត ការធ្វើបែបនោះ ក៏ជាម្ហូបស្ងោរជ្រក់ក្រៅឆ្នាំងដែរ ប៉ុន្តែវាទំនងមិនមែនជារបៀបពិតប្រាកដរបស់ខ្មែរនោះទេ។
វិធីដែលនឹងប្រាប់នៅខាងក្រោមនេះ ទើបជាវិធីធ្វើស្ងោរជ្រក់បែបខ្មែរពិតប្រាកដ ព្រោះទាំងមុខម្ហូប និងគ្រឿងផ្សំគឺជាវីធីដែលខ្ញុំ (អ្នកស្រាវជ្រាវ) ធ្លាប់បានឃើញចាស់ៗនៅតាមនិគមផ្សេងៗបានធ្វើ។
គ្រឿងផ្សំ..៖
ត្រីងៀត រឺត្រីឆ្អើរ រឺត្រីអាំង
ពងស្ងោរឆ្អិន
ស្វាយខ្ចីសាប់
ត្រសក់ហាន់ស្តើងៗ
ស្ករត្នោត រឺស្ករស
ទឹកត្រី និងអំបិល
ម្ទេស ខ្ទឹមស ខ្ទឹមក្រហម ជីរណា ស្លឹកខ្ទឹមខៀវ
វិធីធ្វើ សូមទស្សនាវីដេអូខាងក្រោមដែលណែនាំតាមរយៈទំព័រយូធូប Khatiya Korner..៖
0 comments:
Post a Comment